Report

Dodijeljene su Ig Nobelove nagrade za neobičnu znanost! Uključuju lizače fosila, „Stanfordski WC“ i dlake u nosu leša

nagrade za ludu znanost Ig Nobel s dobitnicima za zdravlje i geologiju
nagrade za ludu znanost Ig Nobel s dobitnicima za zdravlje i geologiju Foto: YouTubescreenshot/@ImprobableResearch
Godišnje nagrade za neobična znanstvena istraživanja, Ig Nobelove nagrade pomiješale su bizarno, duhovito i neočekivano mudro.

Ovog su tjedna obilježena je 33. dodjela Godišnje Ig Nobelove nagrade za nevjerojatna istraživanja, koja, kako stoji na njihovoj web-stranici, tjeraju ljude da se „SMIJU pa RAZMIŠLJAJU“. Tvorac nagrade je časopis Improbable Research.

Kao što već pretpostavljate, nagrade su zabavan osvrt na Nobelove nagrade, koje se dodjeljuju od 1901., a do sada su nagrađene 954 osobe. Ig Nobelove nagrade svake se godine dodjeljuje znanstvenim eksperimentima koji su podjednako zabavni i intrigantni, skrećući pažnju na pitanja za koja ste mislili da se znanstvenici nikad ne bi potrudili ispitati.

Dok su nedavni dobitnici Nobelove nagrade uključivali fizičare koji su pomogli razriješiti kvantnu isprepletenost i paleogenetičare koji su pomogli dešifrirati ljudsko podrijetlo, Ig Nobelove nagrade daju prednost zbunjujućim istraživanjima prirodnog svijeta i čovjekova ponašanja.

Ovogodišnji pobjednici uključuju tim koji je utvrdio da predviđanje dosade izaziva dosadu kod posjetitelja predavanja, grupu koja je proučavala koliko prolaznika zastane i pogleda prema gore kad vide da to rade drugi ljudi na ulici i grupu koja je razvila pametni WC za praćenje zdravlja korisnika. Drugi tim je brojao dlake u nosu leševa, kako bi vidio imaju li mrtvi jednak broj u svakoj nosnici. Cijeli popis dobitnika možete pregledati ovdje.

Nagrade se mijenjaju iz godine u godinu, tako da su ovogodišnje kategorije bile kemija i geologija, književnost, strojarstvo, javno zdravstvo (koju je osvojio pametni WC), komunikacija, medicina, prehrana, obrazovanje, psihologija i fizika. Prošle su godine dodijeljene su nagrade iz povijesti umjetnosti i primijenjene kardiologije.

Svaka godina donosi nešto novo. Prošlogodišnji dobitnici nagrada uključivali su i studiju o škorpionima s konstipacijom, a izvedba 2021. uključivala je studiju o tome kako spolni odnos može biti izvrstan način za čišćenje začepljenih sinusa. Prošle dobitnike Ig Nobelove nagrade možete pronaći ovdje.

U skladu sa svojim imenom, Ig Nobelove nagrade su zabavne, no potrudite li se pročitati neko od istraživanja, možete pronaći iznenađujuće drugačije uvide o temama naše vrste i svijeta u kojem živimo.