Report

Futuristička superjahta koja vozi na biodizel! Pogledajte o kakvom je brodu riječ

Superjahta Obsidion u luci
Superjahta Obsidion u luci Foto: Youtube screenshot
U uzbudljivom razvoju za svijet superjahti, futuristički brod Obsidian, tvrtke Feadship, uspješno je završio svoje prvo putovanje. Riječ je o prekrasnoj novoj 84-metarskoj superjahti nizozemskog brodogradilišta Feadship čiji je dizajn usmjeren prema budućnosti.

Obsidian (Feadship 710) je s izgradnjom započeo 2020. uz pomoć graditelja trupa Casco & Sectiebouw Rotterdam (CSR) i dizajnera interijera RWD i Monk Designs. S pomorskim arhitektom iz tvrtke De Voogt, gotov proizvod je upečatljivo, elegantno srebrno plovilo koje se uvelike razlikuje od ostalih blještavih bijelih jahti.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli SuperYacht Times (@superyachttimes)

Jedna od istaknutih značajki Obsidiana njegovo je asimetrično stubište, koje vodi do blagovaonice na nižoj palubi. Ovdje se cijeli zid otvara kako bi otkrio zapanjujući pogled na terasu koja je tik iznad razine mora, stvarajući impresivno i jedinstveno iskustvo. Stražnji dio jahte također se može pohvaliti balkonima na rasklapanje i prostrom za zabavu koji se proteže prema otvorenom moru.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli SuperYacht Times (@superyachttimes)

Brod ima „aqua lounge“ koji gostima kroz velike prozore pruža prekrasan pogled na podvodni život. Obsidian iznenađuje jedinstvenim salonom za promatranje s dvostruko zakrivljenim staklenim prozorima od poda do stropa, koji nudi neometan panoramski pogled na okolinu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli SuperYacht Times (@superyachttimes)

Jahta može primiti do dvanaest gostiju, zajedno s posadom od dvadeset i sedam članova, Obsidianove tehničke specifikacije otkrivaju da je plovilo dugačko 84,2 metra i široko 13,6 metara, a teži 2554 bruto tone. Jahtu pokreću dva još neobjavljena motora, a može postići do 17 čvorova. Osigurava stabilnost, izdržljivost i ugodno iskustvo plovidbe zahvaljujući čeličnom trupu i aluminijskoj nadstrukturi.

Kao prva u novoj generaciji Feadship jahti, ima trup optimiziran za brzinu krstarenja koji suptilno naglašavajući važnost smanjenja proizvodnje ugljika i kontrolu težine, vrhunska dostignuća u električnoj propulziji i mogućnost pokretanja generatora na biodizel HVO druge generacije (stvoren od ulja za kuhanje biljnog ulja i loja) dodatno pridonose njegovoj vrijednosti.