Report

Ljeti ti zna biti dosadno? Preporučamo ti 5 zabavnih zanimacija

muškarac kojem je dosadno leži dok se dosađuje
muškarac kojem je dosadno leži dok se dosađuje Foto: Shutterstock/ShiftDrive
Dosada vas uzima u svoje kandže, evo kako joj možete pobjeći. Donosimo vam 5 jednostavnih rješenja za koje vam ne treba predznanje i skupa oprema. Većinu stvari za ove hobije već imate ili možete lako nabaviti, jedino što trebate je malo dobre volje, strpljenja i avanturističkog duha. Bilo da ste vanjski tip ili se više volite zabavljati unutra, imamo nešto za svakoga.

1. Geocaching i Letterboxing

Potraga za skrivenim blagom sigurno zvuči interesantno, geocaching nešto je poput toga. Geocaching igra je na otvorenom u kojoj možete koristiti uređaje s omogućenim GPS-om za traženje skrivenih spremnika koji se nazivaju “geocachevi”. Ključni element geocachinga je da pronađete blago i ostavite blago za drugu osobu, zato nemojte doći praznih ruku. Ne brinite, ne mora to biti neprocjenjiv rubin ili zlato, to može biti bilo što, od novčića do figurice.

Zanima vas nešto s tragovima i mapama, možda biste trebali probati letterboxing. Slično geocachingu, letterboxing uključuje traženje skrivenih kutija koje sadrže jedinstveni gumeni pečat i dnevnik, koristeći tragove i karte.

2. Urbano istraživanje

Također poznat kao urbex, ovaj vam hobi omogućuje istraživanje struktura koje je napravio čovjek, obično napuštenih ili teško dostupnih, kako biste dokumentirali njihovu povijest, arhitekturu ili estetiku. Od tvornica i zaboravljenih bolnica do napuštenih parkova i propadajućih palača, ovi prostori čuvaju priče koje čekaju biti razotkrivene. Urbex je evoluirao u strastvenu supkulturu sa željom za povezivanjem sa zaboravljenim, starom arhitekturom i snimanjem prostora kojeg je preuzela priroda.

Ovaj je hobi dota izazovan stoga pazite da vam je sigurnost na prvom mjestu, poštujte vlasničkih prava i pridržavajte se lokalnih zakona dok ste u avanturi.

3. Zentangle

Zentangle (Črčkanje) očaravajući je hobi koji kombinira meditaciju, kreativnost i jednostavnost. Zentangle umjetnička je forma koja uključuje crtanje strukturiranih uzoraka poznatih kao “Tangles” unutar definiranih prostora. Nastao je ranih 2000-ih kada su Rick Roberts i Maria Thomas, oboje umjetnici i edukatori, otkrili terapeutsku moć promišljenog, fokusiranog crtanja. Razvili su metodu koja je omogućila svakome, bez obzira na umjetničke sposobnosti, da pronađe utjehu i kreativni izraz kroz promišljene poteze olovke.

Ovo je jedan hobi koji je nevjerojatno jednostavan za naučiti. Jednostavnost njegova pristupa i mnoštvo tutoriala koji će vam nacrtati što trebate raditi čini ga idealnim oblikom umjetnosti za početnike.

4. DIY Projekti

“Uradi sam“ projekti uvijek oduzmu puno vremena, a zabavni su i poučni. Odaberite neki predmet koji vam je zanimljivi popravite ga, restaurirajte ili napravite nešto potpuno novo. YouTube je pun ideja i tutoriala za razne projekte, a vi trebate pronaći onaj koji vam je zanimljiv.

5. Gaming

Odličan hobi, ako pogledamo dostupnost igara. Bilo igranje na konzoli, računalu ili mobitelu, pa čak i društvene igre odličan su hobi koji nam pruža sate zabave. Bilo da smo sami ili u društvu, besplatnih igara ima svugdje u našem virtualnom svijetu tako da ćete lako pronaći neku koja vas zabavlja. Trebate li pomoć oko inspiracije, ovdje možete pronaći neke od najpopularnijih igara, bez obzira na igraču platformu.

Za novi hobi uvijek treba odvojiti truda i vremena, a nekada čak i ponešto novaca, zato se trebamo odvažiti i pokušati nešto novo. Nadam se da su vam se neke od opcija svidjele i da ste pronašli zanimaciju ili ste dosadu, bar kratkoročno, ubili čitanjem ovog popisa.