Report

Najkraći IQ test na svijetu ima samo tri pitanja, a točno ga rješava tek 20% ljudi! Pokažite svoje znanje

lik pokazuje na natpis pure genius
lik pokazuje na natpis pure genius Foto: unsplash.com
Test je prvi objavio profesor Shane Frederick 2005., kada ga je testirao na 3000 sudionika i otkrio da je samo 17 posto uspjelo postići 3/3, prenosi nam cnbc. Test se, kroz godine, pojavljivao i zaboravljao, a sada se vratio spreman frustrirati nove igrače. Prije nego što krenete ne zabrinjavajte se jer ovaj test, iako ima samo tri pitanja, ne može stopostotno riješiti više od 80 posto ljudi.

Test je jednostavan i ne zahtjeva puno razmišljanja, potrebno je samo malo koncentracije i strpljenja da prijateljima dokažete tko je najpametniji.

1. Palica i lopta ukupno koštaju 1,10 euro. Palica košta 1 euro više od lopte. Koliko košta lopta?

Zapamtite, nemojte žuriti jer profesor je napravio test za visok IQ, stoga odgovor ne mora uvijek biti jednostavan.

2. Pet strojeva treba pet minuta da naprave pet proizvoda, koliko bi vremena trebalo da 100 strojeva napravi 100 proizvoda?

Sad se sigurno pokušavate sjetiti školskih dana i nastave matematike. Možda će vam pomoći, a možda nekako drugačije dođete do odgovora.

3. U jezeru postoji lopoč. Svaki dan lopoč se veličinom udvostruči. Kako bi lopoč prekrio cijelo jezero, potrebno je 48 dana. Koliko je dana potrebno da lopoč prekrije polovicu jezera?

Najčešći odgovori su 10 centi, 100 minuta i 24 dana, ako je neki od ovi odgovora vaš, žao mi je, pali ste. Osuđeni ste na ovih 80%.

lik pokazuje na natpis pure genius žena sjedi za računalom i razmišlja Foto: magnetme/unsplash.com

Sigurno vas zanima koji su onda odgovori točni? 5 centi, 5 minuta i 47 dana odgovori su koje je profesor tražio, a evo i objašnjenja.

Odgovor na prvo pitanje vrlo je kompliciran, ali mnogi su ga objasnili matematičkim putem. Pokušajmo ovako, da loptica stvarno košta 10 centi, to bi značilo da palica koštala 1 euro više, odnosno 1 euro i 10 centi, što ukupnu cijenu palice i loptice čini 1 euro i 20 centi, što nije točno. Još ne shvaćate? Evo detaljnijeg odgovora u videu.

Drugo pitanje je malo jednostavnije. Pet strojeva treba pet minuta da naprave pet proizvoda, što znači da je 1 stroju potrebno 5 minuta da napravi 1 proizvod. To znači da 100 strojeva koji rade zajedno, mogu napraviti 100 proizvoda za 5 minuta.

Što se tiče lopoča, on se udvostručuje svaki dan, 48 dana, što znači da je svaki prijašnji dan dvostruko manji, stoga bi 47. dan pokrio polovicu jezera.

Možda se još uvijek mučite s odgovorima i nije vam jasno zašto su baš oni točni, ali budite sigurni da ni profesor Frederick ne zna nešto što vi znate.