Male stvari puno znače

Ove 3 sitne navike održavaju odnose na pozitivnom putu! Ovako do pozitivnije veze

Ljubavni par
Ljubavni par Foto: Canva
Ovako pozitivnije gledati na vašeg partnera i odnos

Veze i romantični odnosi razvijaju se tako da međusobno pozitivno ili negativno gledajmo na svog partnera. To znači da se sveobuhvatni pogled na partnera, a na kraju i na odnos, gleda kroz pozitivnu ili negativnu leću. Dr. John i Julie Gottman, prenosi nam YourTango, to nazivaju Negative Sentiment Override (NSO) i Positive Sentiment Override (PSO).

Positive Sentiment Override (PSO) ili pozitivna perspektiva nešto je na čemu parovi mogu svakodnevno raditi. Imati pozitivnu perspektivu o svom partneru i vašem odnosu pomaže u učinkovitijem rješavanju problema tijekom sukoba, ulaganje više truda u pokušaj popravka (radnje ili izjave koje za cilj imaju smanjenje eskalacije sukoba) i općenito gledanje na svog partnera u pozitivnijem svjetlu, objašnjavaju stručnjaci.

\\folder\vezani_članak Lutke razgovaraju Komunikacija je ključna Zanima vas kako voditi produktivne razgovore s partnerom? Saznajte što kažu stručnjaci

Negative Sentiment Override (NSO) ili negativna perspektiva iskrivljuje vaš pogled na partnera do točke u kojoj se pozitivna ili neutralna iskustva percipiraju kao negativna. Parovi u negativnoj perspektivi sumnjaju jedno u drugo.

Dakle, s obzirom na ove informacije, kako možete zadržati pozitivnu perspektivu o svom partneru i vašoj vezi? Pogledajmo tri načina na kojima možete učiniti kako biste stvari vidjeli iz pozitivnije perspektive.

Dopustite da partner utječe na vas
Istraživanje dr. Gottman pokazalo je da morate dopustiti da vaš partner utječe na vas. Kada imate nerješivih problema u braku ili vezi, možete to zamjeriti svom partneru ili prihvatiti ono što ne možete promijeniti. Kada prihvatite svog partnera, prihvaćate i njegov utjecaj na razgovore o problemima.

@thegottmaninstitute A positive perspective can improve many aspects of one's relationship, including problem-solving and repair attempts after conflict. You can start this shift by focusing on the friendship you share. #relationships #gottman #gottmanmethod ♬ Together (Instrumental) - Louis Stephens



Povećajte svoju naklonost i divljenje.
Još jedan način da zadržite pozitivnu perspektivu svog partnera je da povećate svoju naklonost i divljenje prema njemu. Jednostavan način da to učinite je da svom partneru svaki dan kažete barem jednu stvar koju cijenite kod njega ili nešto što je učinio. Jednostavan kompliment ili lijepa gesta mogu popraviti i najgori dan, a vašem partneru pokazati kako ste tu za njega.

@jeffkallil Reply to @clarap0702 5 ways to appreciate them #relationshiptips #bekind #loveadvice #longtermrelationship ♬ Stories 2 - Danilo Stankovic



Otvorite se ponudama za emocionalnu vezu
Treći način da svoj odnos održite u pozitivnoj perspektivi jest uključiti se u ono što dr. Gottman naziva okretanje partnerovim "ponudama" za emocionalnu vezu. Kada se okrenete prema i komunicirate sa svojim partnerom, dajete im do znanja da cijenite njihovu prisutnost i ono što imaju za reći. Možete se okrenuti tako da uspostavite kontakt očima, nasmiješite se i potvrdno im odgovorite.

Jedna od vježbi otvaranja emocionalnoj vezi je učiniti međusobne razgovore dubljim i smislenijim postavljajući partneru otvorena pitanja.

Usvajanje ovih triju navika, kako ističu stručnjaci, može vam pomaže pri održavanju pozitivne perspektive prema vašem partneri i vezi.