Report

Postoji mjesto na Zemlji koje nema vremensku zonu, a Sunce zalazi jednom godišnje

arktik planine i more u ledu
arktik planine i more u ledu Foto: unsplash.com
Svi poznajemo nekoga tko je potpuno izgubljen u vremenu, ne zna koliko je sati, koji je dan u tjednu, datum i slično. Ovo je mjesto idealno za njega jer tamo je nemoguće ponuditi točan odgovor.

Život se ponekad čini kao da nema strukturu, no mi se i dalje pridržavamo sata i vremenske zone, za razliku od jednog dijela svijeta gdje nitko zapravo ne zna koliko je sati. Oslobađanje od 24-satnog okvira zvuči kao san snova, ali rano zaspati na mjestu gdje nema vremenske zone moglo bi biti malo nezgodno, ako nemate dobre rolete, jer sunce na ovoj lokaciji izlazi i zalazi samo jednom godišnje.

arktik planine i more u ledu lice sata s kazaljkama Foto: unsplash.com

Neprekidno dnevno svjetlo pola godine, a zatim mrak ostalih šest mjeseci, ali nemojte se nadati sunčanju 24/7, jer je područje ove nulte vremenske zone jako hladno. Kao rezultat sudaranja 24 vremenske zone u jednoj točki, stvara se zbunjujući sustav međusobnog poništavanja, a rezultat je da na Sjevernom polu, na Arktiku, jednostavno nema vremenske zone.

Zbog toga što Sjeverni pol nema određenu vremensku zonu, tamo možete jednostavno odabrati vrijeme. Sigurno se pitati što je onda s Južnim polom. Na Južnom polu, na Antarktici, događa se više toga. Antartika, uz to što je kontinent, je dom je stalnih istraživačkih objekata, zato Južni pol ima vremensku zonu, zapravo mnogo njih.

arktik planine i more u ledu istraživačka postaja na južnom polu s polarnom svjetlošću u pozadini Foto: unsplash.com

Svaka istraživačka stanica vezana je za svoju zemlju sponzora. Tako je, na primjer, norveška Troll Station trenutno postavljena na GMT +2 sata kako bi pomogla u komunikaciji s Norveškom, dok je australska postaja Casey postavljena na GMT +8 sati.

Tako da ste bogatiji za još jednu glupu informaciju koja vam neće puno pomoći u životu, ako se ikada pojavi, vjerojatno se nećete sjetiti ovog članka.