Report

Stigla nam je budućnost! Ulice New Yorka čuva robot-policajac

igračka robota u sobi na podu s kapom za policajce
igračka robota u sobi na podu s kapom za policajce Foto: unsplash.com/Canva
Da, budućnost je ovdje ljudi, RoboCop je postavljen na dužnost. Zaštitna služba NYPD-a otkrila je kako uvodi robota-policajca koji bih trebao osigurati stanicu podzemne željeznice, Times Square, prenosi nam The New York Times.

Ovaj stroj, nalik na one iz svih znanstveno-fantastičnih filmova koji su ikada postojali, zove se K5, a visok je oko 160 cm. Razvio ga je kalifornijski proizvođač Knightscope, koji ga opisuje kao „potpuno autonomnog sigurnosnog robota na otvorenom“.

Međutim, ovo nije prvi put da je robot postavljen za rad u javnim prostorima, jer K5 trenutno služi u bolnicama, zračnim lukama, kasinima, skladištima i supermarketima.

Sada u ulozi policajca, izlazi na dužnost u jednoj od najprometnijih postaja podzemne željeznice, a naoružan sa četiri kamere, trebao bi pomoći policiji zabilježiti sve potencijalne slučajeve.

Iako robot ne može nikoga uhititi, ako dođe do incidenta, K5 može povezati žrtve s policajcem kako bi podnijeli izvještaj. New York City robota-policajca plaća (iznajmljuje) 9 dolara po satu, a bit će predstavljen ovog tjedna. Kao svaki novi zaposlenik imat će mentora, točnije pratit će ga ljudski službenik, prije nego što robot bude spreman sam patrolirati postajom.

K5 dolazi u pravom trenutku, jer kako nam prenosi UNILad, broj putnika podzemnom željeznicom porastao je nakon pandemije. Gradonačelnik Eric Adams, koji je radio kao policajac u podzemnoj željeznici, kaže da se slaže s ovom novom tehnološkom sigurnosnom mjerom, a rekao je „Javna sigurnost i pravda su preduvjeti za veći prosperitet, posebno u našem sustavu podzemne željeznice. Kad se ljudi ne osjećaju sigurnima kada koriste vlakove i autobuse, to utječe i na našu ekonomsku stabilnost.“.

Međutim, drugi su i dalje skeptični a jedan od kritičara je Albert Fox Cahn, izvršni direktor Surveillance Technology Oversight Project, grupe za privatnost i građanska prava. On je rekao „Ako gradonačelnik misli da na Times Squareu nema dovoljno kamera, onda je nesvjesniji nego što sam mislio.,“ i nastavio „Ovo je gradonačelnik koji, kad god mu se ukaže prilika, ulaže u trikove odnosa s javnošću, umjesto u javnu sigurnosti.“.

Jedno je veliko pitanje očito, a to je može li robot učinkovito obavljati zadatke koje može i čovjek.