Ove namirnice bogate su njime

Nutricionist s Harvarda govori kako je ovaj nutrijent ključan za zdrav mozak! Otkrila je i koja je hrana njime bogata

Mozak i razne prehrambene namirnice
Mozak i razne prehrambene namirnice Foto: Canva
Ova je hranjiva tvar najbolja za zdravlje mozga

Ne postoji univerzalni način prevencije demencije. Unatoč tome, veliki broj studija izdvojila je određene hranjive tvari koje mogu pomoći u sprječavanju gubitka kognitivnog funkcioniranja s godinama, poput percepcije, pažnje i donošenja odluka.

Tri vrste hranjivih tvari izazvale su najveći interes kod dr. Uma Naidoo, a to su antioksidansi, vitamini skupine B i polinezasićene masne kiseline.

\\folder\vezani_članak Mozak i zeleno povrće Zdravo Ovo je najbolja hrana za održavanje zdravlja mozga! Nutricionist i neuroznanstvenik savjetuju u kojoj namirnici leži ključ zdravlja

Antioksidansi se bore protiv tvari koje mogu oštetiti moždane stanice, vitamini B igraju važnu ulogu u funkciji moždanih stanica, a masne kiseline pomažu u promicanju rasta novih moždanih stanica.

Dok suplementi mogu pomoći u osiguravanju ovih hranjivih tvari, doktorica inzistira na ''pravoj hrani'', posebno za masne kiseline poput omega-3. Kada jedete cjelovitu hranu, dobivate dodatne vitamine, minerale, zdrave masti i proteine rekla je za CNBC. To je dobar temelj za izgradnju plana zdrave prehrane.

Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijent za zdravlje mozga

Omega-3 se nalaze u divlje ulovljenoj masnoj ribi poput inćuna, sardina i lososa. Osobito divlji losos sadrži razine tvari koje su korisne za zdravlje našeg mozga. Stoga bi se riba bogata omega-3 trebala naći na tanjuru barem dva puta tjedno.

\\folder\vezani_članak Hrana Zdravo i ukusno Ovih nekoliko namirnica liječnik preporučuje kao pomoć pri gubitku kilograma! Pogledajte što ističe kao odličnu opciju

Ne brinite ako niste ljubitelj ribe i morskih plodova, jer je odgovarajuće omega-3 masne kiseline moguće dobiti iz biljnih izvora.
Doktorica ističe Chia sjemenke, sezam, orahe i sjemenke lana, kao odlične opcije. Otprilike tridesetak grama chia sjemenki više je od vašeg dnevnog preporučenog unosa omega-3 masnih kiselina.

Važno je naglasiti da se ne možemo izvući iz loše prehrane preko suplemenata ili vježbanja.

\\folder\vezani_članak Nevjerojatne promjene Wow! Zdrava prehrana i tjelovježba rade čuda, a oni su objavili nevjerojatne rezultate

Općenito zdrav način života s dobrom prehranom, uz redovitu tjelovježbu, pravilan san, svjesnost, društvene veze, upravljanje stresom i smanjenje anksioznosti, ključni su čimbenici za obranu od stanja poput demencije.

Ne govori se uzalud ''U zdravom tijelu zdrav duh!''.