Report

Detektori umjetne inteligencije: Mogu li otkriti da je tekst napisan AI alatima?

Detektori umjetne inteligencije
Detektori umjetne inteligencije Foto: Canva
Alati umjetne inteligencije, pogotovo chatbotovi za generiranje teksta poput alata ChatGPT, postali su dio svakodnevice mnogih. Iako olakšavaju komunikaciju i stvaranje sadržaja, postavlja se pitanje koliko je autentičan sadržaj koji generiraju.

Umjetna inteligencija i autorska prava

Tvrtka OpenAI, tvorac poznatog alata, bila je predmetom kontroverzi nekoliko puta zbog navodnih kršenja autorskih prava.

Uoči optužbe koju su predali neki od najpoznatijih američkih autora, tvrtka je potvrdila su tijekom obuke njihovih alata koristili dijelove djela poznatih autora, koji su zaštićeni autorskim pravima. Ova praksa izazvala je ozbiljna pitanja o etici korištenja umjetne inteligencije za generiranje sadržaja i postavila pitanja o mogućnosti prepoznavanja takvih tekstova.

Jesu li AI detektori pouzdani?

Mnogi učitelji i profesori oslanjaju se na razne detektore koji tvrde da prepoznaju sadržaj generiran umjetnom inteligencijom, no koliko su oni pouzdani? Na službenoj stranici Open AI-a u nekoliko je navrata objavljeno da se djelatnici obrazovnih ustanova ne bi trebali u potpunosti oslanjati na ovakve alate jer su oni nepouzdani.

Početkom prošle godine kompanija je razvila svoj detektor, za koji su nakon pola godina objavili upozorenje da nije u potpunosti točan te su ga uklonili s interneta i više nije dostupan korisnicima. Njihov detektor u 9% slučajeva lažno je označavao tekstove koje je napisao čovjek kao tekst generiran umjetnom inteligencijom. Točnost procjene ovog detektora svela se na samo 26%.

Ostali programi koji služe za detekciju AI sadržaja često rezultiranju lažno pozitivnim procjenama jer se oslanjaju na neprovjerene sustave detekcije, zbog čega neki stručnjaci tvrde da su „prodavanje magle“, prenosi arstechnica.com.

Dakle, ne postoje pouzdani pokazatelji po kojima bi ovi alati detekcije mogli otkriti tekst koji je nastao korištenjem alata umjetne inteligencije.