Ovako možete ostvariti svoju puni potencijal

Poznati poduzetnik Mark Cuban tvrdi da svatko ima potencijal biti ''svjetska klasa'' u jednoj stvari! Ovako možete prepoznati svoju

Ruka koja drži ključ i trofej
Ruka koja drži ključ i trofej Foto: Canva
Savjeti s vrha! Saznajte kako ostvariti svoj potencijal

Mark Cuban vjeruje da ste sposobni biti veliki, sve dok ste dovoljno otvorenog uma da otkrijete svoje mogućnosti.

“Ja sam tvrdokorni vjernik da svatko ima nešto u čemu je stvarno, stvarno, jako dobar - što bi moglo biti sjajno na svjetskoj razini. Svako pojedino ljudsko biće na ovom planetu,” rekao je Cuban, prenosi nam CNBC.

“Teži dio je samo pronaći što je to i, na nekim mjestima, imati resurse da to omogućite”, dodao je o zaključio "Ali budite znatiželjni kako biste saznali što je to.".

\\folder\vezani_članak Razgovor za posao Ovo svakako treba upitati poslodavca Najvažnije pitanje koje treba postaviti na razgovoru za posao, smatra stručnjak za zapošljavanje

Ima pravo, tvrde psiholozi. Znatiželja vam može pomoći da naučite više, a da pritom budete bolje uključeni u svoju karijeru ili hobije, pokazuju istraživanja, što će vas učiniti sretnijim i povećati vaše šanse za uspjehom. Čak i ako ne otkrijete veličinu "svjetske klase", njegovanje vlastite znatiželje tijekom života može imati dugoročne koristi.

Cuban je podijelio primjer iz svog osobnog iskustva. Unatoč činjenici da je sada milijarder, rekao je da nikada nije pokazao afinitet prema tehnologiji, pa čak ni interes za nju, sve dok nije završio fakultet.
“Pohađao sam samo jedan sat tehnologije na koledžu, programiranje u Fortranu, i varao sam na njemu,” rekao je Cuban.

\\folder\vezani_članak Muškarac na razgovoru za posao Ovako treba odgovoriti Stručnjak otkriva kako odgovoriti na “najgore pitanje“ na razgovoru za posao! Ovo pitanje zbunjuje većinu ljudi

Nakon što je završio školu i počeo raditi za banku Mellon u Pittsburghu, Cuban je otkrio svoj interes za tehnologiju dok je učio računalni programski jezik RAMIS.

Shvatio sam: 'Oh, ovo mi je zanimljivo i sviđa mi se', rekao je Cuban. "I to je ono što mi je donijelo posao prodaje softvera i nastavio sam dalje.".

S 23 godine, Cuban je napustio Mellon i preselio se u Dallas, spavajući na podu stana koji je dijelio s pet prijatelja. Zaposlio se kao prodavač softvera i shvatio svoju vještinu i afinitet prema prodaji i tehnologiji.

“Mogao sam provesti sedam sati, osam sati [kodiranja] bez pauze, misleći da je to 10 minuta, jer sam se jako koncentrirao i tako uzbuđen i stvarno mi se svidjelo”, rekao je Cuban, kako nam prenosi CNBC. “Tada sam shvatio da mogu biti jako, jako dobar u tehnologiji.” zaključio je.

\\folder\vezani_članak Mozak i srce Korisno za radoholičare Što je to emocionalna inteligencija na radnom mjestu i zašto je ona važna? Ovo ističe stručnjak Marcel Schwantes

Nakon što je dobio otkaz na tom prodajnom poslu, Cuban je pokrenuo softversku tvrtku pod nazivom MicroSolutions, koju je prodao CompuServeu za 6 milijuna dolara 1990.
Pet godina kasnije postao je suosnivač AudioNeta, koji se pretvorio u Broadcast.com. Ta je tvrtka 1999. prodana Yahoou za 5,7 milijardi dolara, čime je Cuban postao milijarder.

Kao savjet mladima rekao da ne treba paničariti i jer možda nismo otkrili vlastite najbolje prednosti, već savjetuje da trebamo ostati znatiželjni i otvorenog uma.

“Jednostavno ne znaš što će to biti dok ne izađeš van i ne doživiš različite stvari,” rekao je i ostavio zaključak “Uživajte u svom životu, pronađite stvari kojima ćete se nasmiješiti, budite znatiželjni, čitajte, gledajte, izložite se što većem broju različitih ideja, jer će nešto u jednom trenutku kliknuti. Možete imati 15, možda 25, možda 55, ali može se dogoditi.”.