Report

Stručnjak za spavanje objašnjava zašto ne biste trebali piti kavu u prvom satu nakon buđenja

slika jutarnje šalice kave na pozadini od zrnaca kave
slika jutarnje šalice kave na pozadini od zrnaca kave Foto: unsplash.com/Canva
Većina nas jutarnju rutinu započinje kavom, bilo da je sami kuhamo ili je kupujemo i ispijamo u kafiću, nešto vezano uz kavu nam je potrebno kako bismo započeli dan.

Iako je to društveni običaj i nešto na što se mnogi od nas oslanjaju za energiju u tim pospanim jutrima, stručnjak za spavanje podijelio je zašto „nikada ne bismo trebali“ piti kavu u prvom satu nakon buđenja i kako nas to može negativno utjecati.

Rex Isap, stručnjak za spavanje i izvršni direktor tvrtke Happy Beds, potiče ljude da se suzdrže od pijenja kave odmah nakon otvaranja očiju ujutro, govoreći, prenosi nam UNILad, „Kada je riječ o toj ključnoj prvoj šalici kave ujutro, mnogi ljudi obično posežu za njom u prvih 5-10 minuta nakon buđenja. Međutim, da biste iskoristili sve prednosti kofeina, trebali biste pričekati barem sat vremena.“ Objasnio je stručnjak.

Sve je dodatno pojasnio „Nakon buđenja, naše razine kortizola, često povezane sa stresom, dosežu vrhunac. Iznenadno, kortizol pojačava budnost. Konzumiranje kofeina dok su razine kortizola već visoke može poništiti ovaj učinak, što potencijalno dovodi do tolerancije na kofein.“.

Dakle, što ranije pijete kofein, to će manje biti učinkovit na duže staze. Stručnjak je preporučio da „Tijekom dana, naši mozgovi proizvode kemijsku tvar za poticanje spavanja zvanu adenozin. Što duže ostajemo budni, to se više adenozina nakuplja, što nas čini pospanima, no, kofein blokira receptore adenozina, održavajući nas budnima i potiču nas da ostanemo budni.

Stručnjak je podijelio bolje alternative od uobičajenu jutarnju kavu, koje bih vam trebale pružiti veći energetski poticaj. Tvrdi da kurkuma latte ili ‘Zlatno mlijeko’ ima brojne zdravstvene prednosti i da kurkuma „može pomoći u zaštiti protiv nedostatka sna, potencijalno pridonoseći poboljšanju kvalitete sna“.

Također predlaže matcha, paprenu metvicu i čaj od đumbira kao bolje opcije od kave, budući da svaki od njih sadrži opuštajuća svojstva i protuupalne učinke, s ukupnim poticajem „prirodne, bezkofeinske energije“.