Neka drugačija vremena

Kme, hoću mami: Vojska planira puštati kadete da spavaju kod kuća bude li im u vojarnama teško

Belgijski veterani nisu sretni u što se nove generacije pretvaraju (FOTO: Profimedia)
Belgijski veterani nisu sretni u što se nove generacije pretvaraju (FOTO: Profimedia)
Belgijski veterani nisu nimalo sretni time u što se nove generacije vojnika pretvaraju.

Ako ste služili vojni rok, bilo u pokojnoj državi ili u hrvatskoj vojsci devedesetih godina, ne trebamo vam baš napominjati kako bi reagirao prosječni zapovjednik na upit smijete li ići spavati kod kuće jer vam nedostaje dom.

Ipak, belgijski će ročnici tijekom temeljne obuke očito dobiti mogućnost da noće u vlastitim krevetima budu li to željeli jer se tamošnja vojska suočava s golemim problemima.

Naime, sve više i više kadeta odustaje od vojne obuke jer im nedostaju prijatelji i obitelj, pa je glasnogovornik tamošnjeg Ministarstva obrane Alex Claesen potvrdio da se razmišlja o fleksibilnijem režimu.

Uz odlaske kući na noćenja, razmišlja se i o povećanju slobodnih večeri, pa se tako čini da će vojnici vikende moći provoditi gdje im to srce poželi.

Nove ideje su očekivano podignule buru, osobito kod belgijskih veterana, koji naprosto ne mogu vjerovati u što se uniforma pretvara.

"Ironično im bravo! Dobit će vojsku na koju neće moći računati, bezvrijedne obrambene snage. Ne ide se u ratne zone ako ti nedostaje mama", odgovorio je na to nekadašnji padobranac Danny Lams, koji ujedno vodi veteransku udrugu u Ostendu.

"Mi smo nekad kao krevet imali hladnu zemljicu, a glave su nam spavale ispod cerada koje su propoštale kišu. Željeli smo služiti svojoj zemlji. Što će nove generacije sljedeće tražiti?", dodao je na to Lams.

NATO na Belgiju, dodajmo, ionako ne gleda baš blagonaklono, u prvome redu stoga što ne troši na vojsku obećanih 2% bruto domaćeg proizvoda (trenutačno izdvaja 0,9%).