Zašto se to događa?

Doktor objašnjava zašto se grčimo i trzamo dok pokušavamo zaspati

Nemiran san i ležanje u krevetu
Nemiran san i ležanje u krevetu Foto: Canva
Znate se trznuti i probuditi? Srećom liječnik ima savjete kako to spriječiti

Liječnik je otkrio zašto vam se tijelo ponekad trzne dok tonete u san. Sigurno ste u nekim pokušajima da utonete u miran san, bili prekinuti naglim trzajem. Bilo da spavate sami ili s partnerom ovakvi su trzaji normalni, a događaju se gotovo svima.

Pa, očito postoji razlog zašto vam ometaju san, pa se sljedeći put pokušajte oduprijeti porivu da se previše naljutite na njih, jer doktor nam objašnjava što su oni i kako do njih dolazi.

@drjoe_md A hypnagogic jerk, also known as a sleep start or myoclonic jerk, is an involuntary muscle twitch that commonly occurs as a person transitions from wakefulness to sleep. These jerks may be accompanied by a falling sensation, a sudden dream, or a sense of alarm, and they are generally considered harmless. While the exact cause is not definitively known, factors like stress, caffeine consumption, and sleep deprivation may contribute to their frequency. #insomnia #bettersleep #anxiety #healthtips ♬ original sound - Dr. Joe, M.D. 🩺



Sve nam otkriva dr. Joe Whittington, liječnik hitne medicine koji nudi savjete i podršku na TikToku pod imenom ''Dr. Joe'', pojavio se na platformi kako bi otkrio što znači kada se ljudsko tijelo trza ili grči u snu.

S pozadinom napravljenom od videozapisa drugih korisnika koji prikazuju problem na dijelu, dr. Joe objašnjava "Onaj trzaj koji se događa kada tonete u san zove se hipnagogički ili mioklonički trzaj.", a dalje ga objašnjava kao "Hipnagogički trzaj, poznat i kao početak spavanja ili mioklonični trzaj, nevoljno je trzanje mišića koje se obično događa dok osoba prelazi iz stanja budnosti u stanje sna. Ti trzaji mogu biti popraćeni osjećajem pada, iznenadnim snom ili osjećajem uzbune i općenito se smatraju bezopasnima. ".

Dalje objašnjava "Iako točan uzrok nije definitivno poznat, čimbenici poput stresa, konzumacije kofeina i nedostatka sna mogu pridonijeti njihovoj učestalosti.".

\\folder\vezani_članak Spavanje s maskom na licu Jednostavno rješenje za bezbrižan san Jednostavno rješenje za lakši san oduševilo TikTok! Pogledajte trend koji je hit na društvenim mrežama

Prema dr. Joeu, zapravo postoje tri stvari koje možete učiniti kako biste smanjili vjerojatnost da vam se tijelo trza dok tonete u san. Prvi savjet liječnika je da pijete manje kave ili drugih stimulansa.
Drugi je savjet da izbjegavamo bavljenje tjelesnim aktivnostima poput tjelovježbe prije spavanja, a treći je savjet najteži jer on uključuje smanjenje stresa i osjećaja tjeskobe.

S ovim se problemom susreće mnogo ljudi, što se može vidjeti po komentarima, a rješenja su jednostavna, no na njima treba poraditi. Prakticiranjem ovih savjeta možete postići miran i bezbrižan san, a susrećete li se i dalje s ovim problemom možete potražiti pomoć od liječnika.