Ovako prepoznati dobar trening

Profesionalni treneri dijele savjete kako prepoznati da "dobro" trenirate

Uzimanje utega u ruku
Uzimanje utega u ruku Foto: Canva
Ovi savjeti za treniranje pokazuju kako prepoznati dobar trening

Usred porasta laganih kardio vježbi i vježbi za lijene ljude, ambiciozni ljudi se pitaju "Što čini "dobru" tjelovježbu? " Iako bi mnogi mogli vjerovati da odgovarajuća tjelovježba mora uključivati krv, znoj i suze, stručnjaci kažu da to nije nužno.

“Ideja o ‘dobrom’ vježbanju potpuno je subjektivna”, rekao je, za The NY Post, profesionalni trener Christian Erwin.

\\folder\vezani_članak Mišičav kip muškarca s leđa Report Kako potaknuti rast mišića? Ovih je 5 metoda najbolje kako bih to postigli

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasle osobe u dobi od 18 do 64 godine trebaju raditi najmanje 150 do 300 minuta aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75-150 minuta aerobne tjelesne aktivnosti jakog intenziteta tjedno.

Erwin je pojasnio da vaša idealna rutina vježbanja "u potpunosti ovisi o vašim ciljevima" napominjući da "svi imamo različite ciljeve i ideje o tome što nam znači snaga ili kondicija.".

Dakle, prvi korak u osiguravanju dovoljnog vježbanja jest odlučiti koji su vaši ciljevi. Trenirate li trčati maraton za manje od tri sata ili se želite popeti stepenicama noseći svoje namirnice bez da se uspušete?

Ciljate li na prvo, krenite ravno na kardio, no pokušavate li izgraditi mišiće, jednostavno počnite s utezima. Postavljanje cilja pomoći će vam da odredite što vam "dobar trening", svakodnevno i dugoročno, znači. “To može značiti različite stvari različitim ljudima ili različite stvari istoj osobi, ovisno o danu”, rekla je za The NY Post Samantha Scupp, osnivačica studija za jogu.

\\folder\vezani_članak Hrana Zdravo i ukusno Ovih nekoliko namirnica liječnik preporučuje kao pomoć pri gubitku kilograma! Pogledajte što ističe kao odličnu opciju



Ne mora vas svaki trening ostaviti bez daha i oblivenima znojem. Nekih dana samo kretanje tijela kroz jednostavnu rutinu ili istezanje dovoljno je da vam pomogne da postignete postavljene ciljeve.
Stručnjaci se slažu da je važnije koliko često vježbate nego koliko je vježba teška.
“Dosljednost je ključna za bilo koji režim vježbanja, tako da najteži i najučinkovitiji trening neće biti koristan ako ga ne želite ponavljati i postavljati ga kao prioritet”, objasnio je Erwin.

I dok vam pridržavanje zadanog režima vježbanja može pomoći da ostanete na pravom putu za postizanje svojih ciljeva, morate se pobrinuti da vam to funkcionira.
"Slušajte što vam vaše tijelo govori", izjavila je, za The NY Post, osobna trenerica i autorica knjige "Own Your Wellness: Giving You the Tools to Break Through Your Health Plateaus" Daniella Dayoub Forrest.

\\folder\vezani_članak Bol u leđima Riješite se boli u leđima Stručnjaci otkrivaju četiri načina za ublažavanje bolova u leđima! Od njih pati svaka treća mlada osoba

Rezultate naravno nećete odmah vidjeti, no s vremenom morate prepoznati koji vam režim i tempo treninga odgovara, ali ako se osjećate iscrpljeno, upaljeno, bolesno ili povrijeđeno, vjerojatno biste trebali smanjiti intenzitet.
“Moj savjet je dvostruk: mora vam se svidjeti (tako da to stvarno i radite) i morate razmisliti hoće li vam pomoći da postignete svoj cilj. Tako je jednostavno,” rekla je Dayoub Forrest i zaključila "Kada udružite djelotvoran cilj s dubokom osobnom željom, stvarate najbolju motivaciju da ostanete vjerni održivom i trajnom planu treninga.".

"Svaka prilika koju imate za pokreneti svoje tijelo ima nevjerojatnu korist za fizičko i mentalno zdravlje!" izjavio je Erwin.
Ipak, na kraju krajeva, najvažnije je da u svoje užurbane živote uguramo nekakav oblik vježbe, kako bismo živjeli dulje, zdravije i sretnije.