Report

Napokon smo pronašli odgovor na pitanje iz djetinjstva! Zašto se određenim crtanim likovima ne vidi lice

Tom i Jerrya, Kravu i pile i Powerpuff Girls jedan do drugoga
Tom i Jerrya, Kravu i pile i Powerpuff Girls jedan do drugoga Foto: YouTube screenshotWBKids,CartoonNetwork
Vraćamo se u vrijeme kada je subota ujutro bila rezervirana za omiljene crtiće. Bez obzira koliko ste puta gledali Toma i Jerryja, Kravu i pile ili Powerpuff Girls, postoje neki likovi koje kao gledatelji nikada nismo dobili priliku vidjeti.

Počnimo s Tomom i Jerryjem. Nestašni par i njihove zgode zabavljale su nas iz vikenda u vikend, ali lik gazdarice koja redovito grdi Toma zbog njegovih nestašluka, nismo nikada vidjeli. Točnije, vidjeli smo samo donji dio njezinih nogu dok je to radila.

Krava i pile, također donosi dosta nejasnoća, od pitanja zašto su dvije životinje brat i sestra do toga zašto žive u kući, a ne na farmi, ali pitanje na koje smo se usredotočili su njihovi roditelji, koji su začudo ljudi. Nikad im nismo vidjeli lica, vidjeli smo dva para nogu, jedan u suknji na točkice, a drugi je nosio zelene hlače.

Crtić The Powerpuff Girls također ima jednog lika čije lice nismo nikada vidjeli, a to je gospođa Bellum, gradonačelnikova tajnica i zamjenica. Gđu Bellum vidjeli smo cijelu, no njezina bujna crvena kosa uvijek joj je prekrivala lice, zbog čega je bila enigma za gledatelje.

Zašto je to tako, i koji je pravi razlog? Imamo par objašnjenja.

Spomenuti crtići bili su fokusirani na životinje ili djecu, zato su često prikazivani iz životinjske ili dječje perspektive. Što znači, ako bi gledali ravno naprijed, vidjeli bi samo donju polovicu odrasle osobe, a ne njihovo lice.

Zamislite samo koliko vremena mačke provode oko nogu, Tom nije trebao znati kako izgleda lice gazdarice, samo je trebao znati kad ona upada u sobu kako bi mogao pobjeći.

Drugi razlog za ovakvo prikazivanje je taj što se likovi nisu redovito pojavljivali, što znači da nije bilo potrebe da karikaturisti osmisle cijeli izgled za likove koji se rijetko pojavljuju. Postoji i teorija da bi djeca mogla imati problema s praćenjem ako bi svaki lik bio prikazan u cijelosti.

Skrivajući određena lica, crtić je zadržao fokus na glavnim likovima što je omogućilo jednostavnije pripovijedanje i praćenje, a kreatorima je omogućilo lakše promjene scenarija bez potrebe da reanimiraju cijelu epizodu.