Report

Zašto se muškarci bude s erekcijom! Donosimo znanstveni razlog iza fenomena

muškarac se budi iz sna u krevetu
muškarac se budi iz sna u krevetu
Bio to jutarnji stojko, tvrdi ili formalniji naziv za fenomen s kojim mnogi muškarci započinju dan, erekcija je nešto što većinu muškaraca dočeka ujutro. Dobra vijest je da je to savršeno normalno i znak kako je s njim sve u redu.

Što se tiče razloga zašto se to događa, morat ćemo se malo pozabaviti znanošću. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da to nema apsolutno nikakve veze sa seksualnim uzbuđenjem.

muškarac se budi iz sna u krevetu patlidžan Foto: unsplash.com

To se zapravo svodi na način na koji tijelo prolazi kroz različite faza sna, prema Sergiu Diezu Alvarezu, direktoru medicine u Maitlandu, bolnici Kurri Kurri i Sveučilištu Newcastle, prenosi nam LADBible.

Prelaskom u REM fazu sna, prelazimo sa simpatičke (bori se ili bježi) stimulacije na parasimpatičku (odmori se i probavi) stimulaciju, a to ima utjecaj na naše intimne dijelove tijela. To se može dogoditi dok spavamo, a muškarci dožive do pet erekcija kroz noć. Razlog zašto je dobijemo ujutro je taj što se obično probudimo iz REM faze sna.

To nije sve, zapravo postoji nekoliko faktora koji bi mogli objasniti jutarnju erekciju, a nagli porast razine testosterona jedan je od ključnih čimbenika. Alvarez objašnjava: „Testosteron, koji je na najvišoj razini ujutro, također se pokazao da povećava učestalost noćnih erekcija.“.

Konačno, jutarnja erekcija mogla bi biti način na koji nam tijelo govori da moramo piškiti. Dakle, kratak odgovor je kako je jutarnja erekcija pomalo tajanstvena nuspojava procesa kroz koje tijelo prolazi dok spavamo i nije razlog za brigu.