Mix

Liječnik upozorava: U ovoj dobi trebali bi prestati s konzumacijom alkohola, a evo i zašto

Negativne posljedice konzumiranja alkoholnih pića
Negativne posljedice konzumiranja alkoholnih pića Foto: Canva
Iako su alkoholna pića postala dio brojnih kultura, pogotovo u vrijeme blagdana i drugih proslava, negativne posljedice prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića neupitne su.

Dok većina stručnjaka naglašava važnost umjerenosti, ovaj liječnik naglašava zdravstvene posljedice do kojih može doći zbog pretjerivanja te tvrdi da bi bilo pametnije u potpunosti izbaciti alkohol u određenoj dobi, a evo i zašto.

Doktor Richard Restak, u svojoj novoj knjizi „How to Prevent Dementia: An Expert’s Guide to Long-Term Brain Health“, opisuje alkohol kao „izravni neurotoksin“, tj. tvar koja oštećuje, usporava i uništava funkciju živčanog sustava.

S obzirom na to da je alkohol neurotoksin, Restak tvrdi da bi ga trebali u potpunosti izbaciti iz života do 65. godine, jer prekomjerna konzumacija povećava šanse za razvoj demencije, prenosi LADbible.

Posebno se osvrnuo na specifičan oblik demencije, nazvan „Wernicke-Korsakoffov sindrom“, koji je direktno povezan s čestim pretjerivanjem u pijenju alkoholnih pića.

Česta i prekomjerna konzumacija alkoholnih pića može rezultirati manjkom vitamina B1, što može uzrokovati razvojem ovog sindroma.

Uživanje u alkoholnim pićima može ugroziti normalno funkcioniranje mozga, zbog čega Restak upozorava čitatelje da, bez obzira na njihovu dob, dobro promisle o svom odnosu prema alkoholu.