Mix

Smrtonosni skokovi u vodu sve popularniji zahvaljujući Tik Toku, započelo kao šepurenje pred djevojkama

dodsing
dodsing Foto: Youtube Screenshot
Novi Tik Tok trend vlada svijetom! Smrtonosni skokovi u vodu. Sva sreća, amateri se ne usuđuju. Sjećate se sigurno barem jednog vlastitog skoka u vodu kada ste poprilično ravno sletjeli na površinu vode. Boljelo je? Nije bilo ugodno? E pa sad zamislit isto to samo sa skokovima s još većih visina te namjerno padanje na trbuh.

Asbjorg Nesje je mlada žena iz Norveške koja snima viralne videe u kojima skače s jako visokih površina.

Njezin viralan skok u vodu je vidjelo više od 42 milijuna gledatelja. Skače sa drvene platforme koja je dvostruko viša od najviše olimpijske daske za skakanje. Samo nekoliko sekundi nakon skoka ulijeće u vodu. Šokirani gledatelji su tražili potvrdu kako je sigurno zaronila. Tražili su čak i drugi kut skoka kako bi se pokazalo njezino slijetanje u vodu i izlazak iz vode.

@asbjorg_n This one deserves it’s own video. #døds #deathdiving ♬ original sound – Asbjørg Nesje

Ovo nisu amateri. Ovo su profesionalni sportaši koji se bave sportom, sportom koji se u norveškoj zove dodsing. S onim prekriženim slovom „o” specifičnim za norveški jezik. Sport je kreiran u Norveškoj još ranih sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća i to na vrlo zanimljiv način. Muškarci su se htjeli praviti važni pred djevojkama. Dodsing nema samo pravila već ima i vlastitu federaciju. Od 2008. godine se održavaju svjetska prvenstva. Već spomenuta Nesje je osvojila žensko prvenstvo 2021. i 2022. godine, a trenutno je 33. na svijetu. Prvih jedanaest ekstremnih skakača u vodu su sve Norvežani. Nije ni čudo kad je norveški sport.

Skakači u vodu koji su četvrti i deveti na svijetu su postavili Youtube video gdje opisuju savjete i trikove za savršen smrtonosni skok u vodu. Savjeti su prijeko potrebni jer udar vodene površine može dovesti do teških ozljeda, modrica pa čak i unutarnjeg krvarenja. Nije šala.