Mix

Želiš se igrati kvalitetnije? Najbolji gamepadi, uključujući i zloglasni kojim je kontrolirana podmornica Titan

Kontroler naslovna
Kontroler naslovna Foto: 8bitdo.com
Neki igrači se kunu u tipkovnicu i miš. Razumijemo — za neke igre. I dalje vjerujemo da je za većinu igara upravo kontroler najbolje rješenje za upravljanje.

Hrpa igara, posebno one koje su prvenstveno razvijene za konzole, pružaju najbolje iskustvo igranja upravo korištenjem kontrolera. Ako igraš takve igre na PC-ju, korištenje kontrolera omogućuje ti da doživiš igru onako kako su je dizajneri zamislili. Kontroler često pruža intuitivne kontrole prilagođene određenim žanrovima igara poput platformera, trkaćih igara ili borilačkih igara.

O udobnosti da ne pričamo. Većina tipkovnica i miševa može uzrokovati probleme sa zglobovima, a to nikom ne treba. Kontroler držiš u rukama, a pomaže svakako ako pronađeš kontroler idealne veličine. Također su prilagodljivi, programabilni te se mogu spojiti na više različitih uređaja i eko-sustava. Uz pravi kontroler možeš gejmati i na PC-ju i na konzolama te na Androidima.

Ovaj put ćemo preskočiti sve konzolaške gamepade koje možete koristiti i za PC. Xboxov Elite Wireless Series 2 je odličan, Sonyjev DualSense također, Nintendo Switch Pro ne smijemo zaboraviti, ali to vjerojatno već sve znate. I s njima ne možete uopće pogriješiti.

8BitDo Ultimate 2.4Ghz

Kontroler naslovna ultimate 2.4 Foto: 8bitdo

Izvor fotografije: 8bitDo

Ovo je jeftinija verzija 8BitDo-ovog ultimativnog kontrolera. Kompanija je dogurala daleko od proizvodnje jeftinih retro kontrolera, a ovaj je i dokaz za taj razvojni put. Dolazi s dongleom koji ukopčaš u USB računala, kvaliteta izrade je odlična, baterija dugo traje.

8BitDo Ultimate Bluetooth

Kontroler naslovna Controller ultimate 8bitdo Foto: 8itdo

Izvor fotografije: 8bitDo

Ista priča kao i verzija bez Bluetootha, samo što s Bluetoothom ovaj kontroler postaje svestraniji te ga možete koristiti sa većim brojem uređaja, čak i sa Nintendo Switchem. Kvaliteta izrade odlična, nije ni prevelik ni premalen, a već ga više od šest mjeseci gledamo među preporukama za najbolje kontrolere.

GameSir T4 Kaleid

Kontroler naslovna Gamesir Foto: Gamesir

Izvor fotografije: Gamesir

Ako ti žice ne smetaju, za četrdesetak eura možeš do ovog vrhunskog GameSira kojeg imaš na AliExpressu. RGB osvjetljenje je tu za fanove, što mi nismo, ali je kontroler uistinu dobro napravljen, triggeri su vrhunski i možete biti sigurni da će odraditi dobar posao. Bez obzira utrkujete li se ili šamarate.

Logitech F710

Kontroler naslovna f710-feature-1 Foto: Logitech

Izvor fotografije: Logitech

Logitech je na žalostan način uplivao u popkulturu. Naime, njime se upravljalo tragično uništenom podmornicom Titan, a vijest je bila gotovo svugdje. Počele su se nizati negativne recenzije, Logitechove dionice su zaronile, a gotovo nitko nije pomislio kako namjena Logitechovog klasika nije upravljanje podmornicama!

Dizajn se nije promijenio već 20 godina, pouzdanost (u gaming okruženju) je vrhunska i svakako ga možemo preporučiti kao izdržljivo rješenje. Preživio je i nekoliko zakucavanja u zid nakon što nam je Adriano u PES-u 6 zabijao golove s 35 metara. Spaja se uz pomoć 2.4Ghz donglea, možete zaboraviti na Bluetooth. Možda vam više ni ne treba. Nismo nikad bili fanovi izvedbe D-pada u jednom komadu plastike, ali je ovaj kontroler klasik s razlogom.

Razer Wolverine V2 Pro

Kontroler naslovna Razer Wolverine V2 Pro Foto: Razer

Izvor fotografije: Razer

Za svakog kome novci ne predstavljaju problem, Razer Wolverine V2 Pro je vrhunski kontroler sa svojom cijenom od 300+ eura. Imate čak i više tipki nego na uobičajenim kontrolerima, možete ih programirati kako god, a osim PC-ja, službeno je i licenciran za PS5. Nije da vam to treba, ali će vrhunski raditi.