Report

Izbjegavajte ovih 5 navika ponašanja i sreća će vas pronaći! Ovim savjetima prema sretnijem životu

Muškarac stoji na plaži raširenih ruku
Muškarac stoji na plaži raširenih ruku Foto: unsplash.com
Postoji razlika između jednostavnog postojanja i sretnog života, a ona se često svodi na način ponašanja. Upuštanje u određena ponašanja može nas ubaciti u krug nesreće, dok nas izbjegavanje određenih ponašanja može postaviti na put prema sreći. Taj put nije lagan ali se isplati pokušati, a on će biti i lakši izbjegavate li ovih 5 navika ponašanja.

Odricanje ovih navika moglo bi vam biti ključno za sretniji život.

Utapanje u negativnosti

Negativnost je zamka u koju je lako upasti, ali nevjerojatno je teško iz nje izaći. I to je velika prepreka na vašem putu do sreće. Svi imamo loše dane, kada se čini da sve ide krivo i kada nam ništa ne polazi za rukom. Savršeno je ljudski osjećati se potišteno, ali postoji razlika između doživljavanja negativnih emocija i utapanja u njima.

Dopuštanje sebi da ostanete zaglavljeni u krugu negativnog razmišljanja može dovesti do toga da nezadovoljstvo postane vaše početno stanje. Izbjegavanje ovakvog ponašanja ne znači ignoriranje svojih osjećaja. Upravo suprotno, to znači priznati ih, dopustiti si da ih osjetite, a zatim ih svjesno pustiti. Odbijajući uron u negativnosti, stvarate prostor za ulazak pozitivnosti i sreće u vaš život, što će se eventualno i dogoditi.

Dodatno kompliciranje života

Život je zbunjujući i kompliciran, ali ponekad si ga i sami zakompliciramo. Postavljamo si nerealna očekivanja, preuzimamo previše odgovornosti ili smo opsjednuti sporednim detaljima. Ova stalna težnja za savršenstvom i kontrolom može dovesti do stresa, tjeskobe i na kraju do nezadovoljstva životom.

Postoji i studija koja pokazuje kako su ljudi, koji su u stanju prihvatiti životne neizvjesnosti i prepustiti se toku općenito sretniji, od onih koji se bore za to. Odbaciti potrebu za kontrolom i savršenstvom ne znači odustati ili nemarno živjeti. To znači shvatiti da je život nepredvidiv i da je to u redu. Radi se o fokusiranju na ono što je uistinu važno i otpuštanju ostatka.

Izbjegavanje promjena

Promjene mogu biti strašne, one uključuju izlazak iz zone komfora i odlazak u nepoznato. Mnogi se ljudi uključuju na ostanak na radnom mjestu, mjestu stanovanja, pa i u najdražem kafiću jer su im poznati. Ipak, izbjegavanje promjena vodi samo prema životnoj stagnaciji i nesreći. S druge strane, prihvaćanje promjena, čak i kada su zastrašujuće, često je ključ za rast i sreću.

Promjena je normalan dio života, tako učimo, rastemo i razvijamo se. Ona ponekad može biti neugodna, ali i to nam je također prilika da otkrijemo nove stvari o sebi i svijetu oko nas.

Pretjerano razmišljanje

Pretjerano razmišljanje ili izvornim pojmom „Overthinking“ je ponašanje koje nas brzo može lišiti sreće. To se ponašanje objašnjava kao ponašanje kojim ostajemo zaglavljeni u vlastitim mislima, analizirajući, ponavljajući ili opsjedajući oko situacija, često stvarajući probleme koji nisu ni postojali. Ne samo da nam pretjerano razmišljanje krade duševni mir, već nas i sprječava da nešto poduzmemo i krenemo naprijed.

Ključ za prevladavanje pretjeranog razmišljanja je svjesnost, treba biti prisutan u trenutku, umjesto da se izgubite u svojim mislima. Upamtite, svijet nije toliko strašan koliko ga vaš um može učiniti. Odustanete li od pretjeranog razmišljanja i usredotočite se na sadašnjost i trenutak u kojem se nalazite, shvatit ćete da je mnogo lakše doći do sreće.

Ignoriranje brige o sebi

Briga o sebi bitan je dio sretnog života, no ipak je nešto što mnogi od nas ignoriraju. Toliko smo zaokupljeni brigom o drugima i ispunjavanjem vanjskih obveza da zaboravimo na sebe. Brinuti se o sebi ne znači biti sebičan ili popustljiv, već se radi o priznanju da i sami imamo potrebe i da je opravdano staviti ih na prvo mjesto.

To uključuje fizičke potrebe poput zdrave prehrane i tjelovježbe, ali i mentalne i emocionalne potrebe poput postavljanja granica i odvajanja vremena za opuštanje i odmor. Ignoriranje brige o sebi može dovesti do izgaranja, stresa i nesreće. Postane li ona redoviti dio vaše rutine, nećete se osjećati samo fizički bolje, nego ćete također biti sposobni bolje se emocionalno nositi sa svime životnim problemima.

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli i da ćete pomoću njih brzo stupiti prema sretnijem i zadovoljnijem životu. Ipak, ne postavljajte si očekivanja jer sreća ne dolazi od ispunjavanja tuđih očekivanja. Ona proizlazi iz vjernosti sebi, iz sljedbe vlastitih strasti i snova te iz življenja života koji se vama čini autentičnim.