Koliko ste vi pred ekranom?

Ljudi šokirani prosjekom provedenim pred ekranom! Pogledajte kako stojite prema globalnom prosjeku

Videozid, laptop i mobitel
Videozid, laptop i mobitel Foto: Canva
Kako stojite u usporedbi sa svjetskim prosjekom

Mobiteli, tableti i računala postali su ključni dio našeg poslovnog i privatnog života, da nam spomenuti uređaji uvelike olakšavaju naše svakodnevne zadatke također je istina, ali znamo na njemu i neproduktivno provoditi vrijeme.
\\folder\vezani_članak drveni lutak sjedi na WC-u Bolje je bez mobitela Stručnjak upozorava ljude koji koriste mobitel na WC-u
Ekrani su se trajno uvukli u naše živote, a bilo da listate društvenim mrežama, gledate omiljene filmove ili serije, čitate knjige ili igrate videoigre, teško ih je izbjeći, a pred ekranom znamo provesti sate i sate.

Čak je i dizajn samih aplikacija napravljen s ciljem da zadrži našu pažnju, tako da je teško i smanjiti vrijeme provedeno na mobitelu. I dok sigurno razmišljate kako ne provodite toliko vremena na mobitelu i sličnim uređajima, globalni prosjek pokazat će koliko se razlikujete od ostatka svijeta.
\\folder\vezani_članak Treniranje u grupi i teretani te putokaz prema zdravlju i fitnesu Ove su vrste kretanja ključne za zdravlje i fizičku spremu Stručnjaci otkrivaju koje su tri vrste kretnji potrebne ljudskom tijelu svakoga tjedna
Naravno kad dolazi do prosječnog vremena korištenja mobitela, u obzir se uzimaju i osobe koje jedva dotaknu svoj mobitel tijekom dana, ali i osobe koje su dostupne svake minute u danu.

Globalni prosjek vremena provedenog pred ekranom je, kako nam prenosi Whatsthebigdata, šest sati i 40ak minuta što je stvarno zabrinjavajuće. Naravno da mnogi po 8 sati zure u monitore svoji poslovnih računala, a neki tu brojku smatraju laganim radim danom.

Možda vam se brojka od gotovo sedam sati pred ekranom ne čini puno, ali kad zbrojite sve dane dolazimo do alarmantnih 46 sati i 40 minuta koje u prosjeku provedemo pred ekranom svakog tjedna.
\\folder\vezani_članak Hrana na stolu i putokaz za zdrav život Prehrana Ovu je hranu znanost proglasila najzdravijom na svijetu! Saznajte o čemu je riječ
Na ovu zabrinjavajuću brojku nažalost ne možemo previše utjecati jer su nam ekrani potrebni u privatnom i društvenom kontekstu, ali možemo smanjiti vrijeme provedeno iz zabave i zanimaju potražiti u nekom drugom obliku, bez ekrana.