Ove navike treba napustiti

Stručnjaci savjetuju izbjegavati ovu aktivnost nakon buđenja! Može utjecati na ritam vašeg tijela

Sat i spavanje uz odgodu alarma
Sat i spavanje uz odgodu alarma Foto: Canva
Ove navike mogu vas spriječiti pri kvalitetnom snu

Prvu stvar koju ujutro učinite, čim otvorite oči, može diktirati vaš dan, a svi ju često radimo. Srećom, liječnici specijalizirani za spavanje, otkrili su kako točno znati što radite krivo i kako stvoriti bolju rutinu za zdraviji san.

Kako nam prenosi LADBible, zaljubljenici u znanost iza spavanja podijelili su svoje najbolje savjete za bolji san i što biste trebali prestati raditi kako biste lakše usnuli. Dr. Chester Wu je stručnjak za medicinu spavanja, a vjeruje da svjetlost može poremetiti vaš unutarnji sat.

\\folder\vezani_članak Ciljevi i radno okruženje Preuzmite kontrolu nad svojim životom Ovih pet specifičnih ponašanja pokazuju ljudi koji imaju kontrolu nad svojim životima

''Cirkadijalni ritam, vaš unutarnji biološki sat, radi na otprilike 24-osatnom ciklusu i diktira kada se osjećate budni ili pospani, a u velikoj mjeri pod utjecajem izloženosti svjetlosti.'' rekao je Wu.
"Zdravstveno ponašanje ujutro pojačava snažan cirkadijalni ritam, promičući budnost tijekom dana i pospanost noću." naglasio je i zaključio da se problemi sa spavanjem mogu razviti zbog nepravilnog spavanja ili previše svjetla tijekom večeri.

Tako da ako želite ugodno i čvrsto zaspati, nema više surfanja internetom i društvenim mrežama prije spavanja, ali glavna stvar koju treba izbjegavati je jedna navika koju većina nas ima. To je odgađanje alarm i odbijanje ustajanja ujutro, kad nam je vrijeme za buđenje.

Wu tako savjetuje ne zadržavati se u krevetu jer tako možemo povećati osjećaj lijenosti ili omamljenosti, a on nije jedini pobornik te prakse.
Chelsie Rohrscheib, neuroznanstvenica i stručnjakinja za spavanje, složila se da je ostanak u krevetu nakon što vam se oglasi alarm recept za katastrofu, prenosi nam LADBible.

\\folder\vezani_članak Muškarac koji spava i hrče Ovako do tišeg sna Stručnjak za spavanje pruža savjete kako prestati hrkati! Ovako do mirnijeg sna

Objasnila je “Nikada ne ostajem u krevetu i ne radim aktivnosti koje nisu vezane uz san i intimnost. To znači da kad se probudim, odmah ustajem iz kreveta i odlazim negdje drugdje u svojoj kući. To pomaže u održavanju asocijacije da je spavaća soba samo mjesto za odmor, što potiče kvalitetan san.".

S tim se slaže i još jedan stručnjak za spavanje, što vjerojatno znači da je to zlatno pravilo zdravog sna. Dr Chris Winter nikada ne ostaje u svojoj ''mračnoj spavaćoj sobi'' jer je ''bitno otići na svjetlo''.
Kako Winter naglašava ''Svjetlost učinkovito isključuje proizvodnju melatonina u vašem mozgu i daje vašem tijelu do znanja da je dan počeo.''.

\\folder\vezani_članak muškarac zijeva s rukom preko usta signalizirajući umor Mix Koje su to uobičajene greške koje činimo kad se probudimo usred noći – skrolanje na društvenim mrežama se ne preporuča

Dakle, sada kad znamo što ne bismo trebali učiniti ujutro kad se probudimo, što bismo trebali učiniti umjesto toga?
Prema Chelsie Rohrscheib, najbolje je izložiti se prirodnoj sunčevoj svjetlosti tako da izađete van ili sjedite pokraj prozora prvih pola sata nakon ustajanja, što je pogodno kako bi se "cirkadijalni ritam dobro regulirao".

Drugi savjeti su da dan započnete tjelovježbom te da namjestite i pospremite krevet, kako ne biste bili u iskušenju da se ponovno uvučete u njega.