Report

Indija prva sletjela na južni pol Mjeseca. Povijesno slijetanje koštalo manje od holivudskih filmova o astronautima

Indijska letjelica Chandrayaan-3 na mjesecu s glumcem Mattom Damonom iz filma the martian
Indijska letjelica Chandrayaan-3 na mjesecu s glumcem Mattom Damonom iz filma the martian Foto: Twitter screenshot@isro/youtubescreenshotThe Martian20thCenturyFOX
Indija je ovaj tjedan proslavila uspješnu misiju slijetanja na Mjesec te ulazak u povijest. Indijska misija prva je misija slijetanja na područje lunarnog južnog pola. Nakon neuspjelog pokušaja 2019., Chandrayaan-3 uspio je dosegnuti mjesečevu površinu u srijedu (22. kolovoza).

Objavljujući vijest na Twitteru, Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) rekla je: “Ch-3 Rover spustio se s Landera i Indija je prošetala Mjesecom!”

Dok je NASA izdvojila više od 250 milijardi dolara za svoje razne misije Apollo tijekom 1960-ih i 70-ih godina, indijska svemirska agencija uspjela je postići nevjerojatan pothvat, uz pomoć djelića te cifre. Umjesto milijardi koje je SAD potrošio tijekom godina, misija Ch-3 Rover koštala je samo 6,15 milijardi rupija, prevedeno oko 75 milijuna dolara, prenosi nam uniLAD.

Indijska misija nije jeftina samo prema standardima istraživanja svemira, koštao je manje od mnogih holivudskih filmova, u kojim se glumci pretvaraju da su astronauti.

Recimo, film Interstellar, Christophera Nolana, iz 2014. koštao je 165 milijuna dolara, a to nije jedini takav. Kako bi se film, Matta Damona, The Martian prikazao na velikom platnu, koštalo je 108 milijuna dolara, prenosi nam uniLAD, što daleko premašuje cijenu misije na Mjesec.

Usporedimo li cijene filmova s misijom na Mjesec, možemo očekivati kako će se budući filmovi o svemirskim misijama stvarno snimati u svemiru, ali u produkciji Bollywooda.