Samo pozitiva

Želite li pozitivnije razmišljati kroz život? Odbacite ovih pet navika i pronađite put prema pozitivnom razmišljanju

Pozitivno razmišljanje
Pozitivno razmišljanje Foto: Canva
Put prema pozitivnom razmišljanju je težak, no nije nemoguć!

Život je putovanje prepeno avantura, uspona i padova. Nekad vam se čini kako sve ide u dobrom smjeru, pa se strmoglavite niz put loše sreće i neuspjeha. Ipak, usponi i padovi su ono što život čine uzbudljivim, ali i zastrašujućim.

Ostati pozitivan usred tog vrtloga promjena ponekad se može činiti kao teška bitka. Možda toga niste ni svjesni, ali postoje određene navike koje vas mogu zaustaviti u pozitivnom razmišljanju.
Ovih pet navika stoji na putu vaše potrage za pozitivnošću.

\\folder\vezani_članak grupa ljudi sretna i priča na otvorenom u prirodi Report Prepoznajte li ovih 5 znakova? To znači da ste mentalno snažna osoba!

Negativna samokritika

Svi mi imamo taj mali glas u glavi, koji nam govori sve što može poći po zlu. Ponekad je na našoj strani i spasi nas od loših odluka, a nekada je naš najveći kritičar. Taj glas je nevjerojatno utjecajan. Negativna samokritičnost može uvelike sakriti vašu mogućnost pozitivnog razmišljanja i pokvariti vam raspoloženje u tren oka.
Taj glas treba obuzdati. Treba ga prepoznati kada se pojavi i usmjeriti ga prema pozitivnijim ishodima. Zapamtite, naše misli često oblikuju našu stvarnost. Dakle, ako želite pozitivniji život, možda je vrijeme da počnete njegovati pozitivnije razmišljanje.



Boravak u prošlosti

Svi se znamo zateći u crnoj rupi razmišljanja o prošlosti. Razmišljanje o nekim situacijama u kojima smo mogli drugačije postupiti, radnjama koje smo mogli ili nismo trebali napravit ili nekoj od bezbroj dilema koje nas muče. Treba shvatiti kako je prošlost upravo to, prošlost.
Ti su trenutci nestali i neće se nikada vratiti, a koliko god razmišljali nećemo promijeniti prošlost.

Uspoređivanje s drugima

Često gledamo svoju okolinu, svoje prijatelje, kolege ili čak strance kraj kojih prolazimo na ulici ili ih vidimo na društvenim mrežama i ne možemo si pomoći ne usporediti se s njima. Bilo da pomislimo kako smo bolji ili lošiji od njih, to nije dobra praksa.
Svatko živi svoj život, postiže vlastite uspjehe i neuspjehe, uspinje se i pada, tako da naše putovanje treba ostati naše. Osloboditi se takve prakse pomaže u pozitivnom načinu razmišljanja je nas usmjerava na stvari i postignuća koja su nam stvarno bitna.

\\folder\vezani_članak Rad od kuće Mix Rad na daljinu može pozitivno utjecati na vaše zdravlje, istraživanja pokazuju

Zapostavljanje

Zamislite ovakvu situaciju, imate prekrasan vrt kojeg treba zalijevati i održavati, inače neće biti prekrasan. Naš um i tijelo nisu ništa drugačiji. Potrebno im je redovito održavanje ili njega da bi funkcionirali kako treba. Zapostavljanje brige o sebi u početku se možda ne čini kao velika stvar, ali s vremenom može dovesti do izgaranja, stresa i značajnog pada u pozitivnosti.
Bilo da se radi o odvajanju vremena za hobi koji volite, prakticiranju svjesnosti ili jednostavnom osiguravanju dovoljne količine sna svake noći, neka briga o sebi postane dio vaše svakodnevice.

Uživanje u trenutku

Život je zapravo skup trenutaka. U trenutcima se osjeća radost, dijeli smijeh i stvaraju uspomene, ali prečesto propuštamo te trenutke jer se brinemo o prošlosti ili budućnosti. Živjeti u sadašnjosti nije samo privlačna fraza, to je temeljni dio pozitivnog razmišljanja. Kada ste potpuno prisutni, sposobni ste cijeniti male stvari u životu koje vam donose radost.

Zato duboko udahnite, osvrnite se oko sebe i doista uživajte u trenutku. Imajte na umu da život živite sada i ne dopustite da vam proleti.

\\folder\vezani_članak Festival svjetla u Sarajevu - 4 Mix Intermittent fasting ne utječe samo na kilograme već i na tvoj mozak – evo i kako

Prihvaćanje pozitivnosti

Ako ste prepoznali neku od ovih navika u svom životu, ohrabrite se. Svijest je prvi korak prema pozitivnim promjenama. Nijedna navika nije uklesana u kamen. Oni su jednostavno obrasci ponašanja u koje smo upali tijekom vremena. Kao što su nastale, mogu se i preoblikovati. Započnite s primjećivanjem navike kada se pojave. Nakon što postanete svjesni ovih loših navika, možete početi svjesno mijenjati način razmišljanja.

Cilj nije biti pozitivan cijelo vrijeme. To nije realno pa čak ni zdravo. Umjesto toga, težite uravnoteženoj perspektivi koja priznaje životne uspone i padove, ali odlučite ostati puni nade i otpara prema negativnošću.

Želimo čuti tvoje mišljenje – posjeti rubriku "Ubaci u Folder" i odgovori na ovotjedno pitanje!