Report

Zašto su Simpsoni žuti? Pročitajte briljantan razlog za boju najpoznatije crtane obitelji

plavi upitnik na žutoj podlozi
plavi upitnik na žutoj podlozi Foto: idesh.hr
Homer, Marge, Bart i ostali postali su neizostavni dio pop kulture, a danas redovito citiramo rečenice iz serije, koristimo se memeovima inspiriranim serijom i ne smijemo zaboraviti predviđanja i subliminalne poruke koje se mogu primijetiti kroz 34 sezone popularne animirane serije .

Zašto su Simpsoni žuti, prihvatili smo njihovu žutu boju, ali što je natjeralo Matta Groeninga da ih tako animira. Upravo je to otkrio za BBC davne 2007., kada je rekao: „Žuti su jer kada je došlo vrijeme za odabir boje za likove nisam želio konvencionalne boje za crtić.“, a dodao je „Jedna animatorica smislila je žutilo Simpsona i čim mi je pokazala rekao sam: „To je to!“ jer kad listate kanalima i zabljesne vas žuta boja, znat ćete da gledate Simpsone.“.

Bio je to briljantan potez Matt Groeninga, američkog crtača, pisca, producenta i animatora, koji je, uz Simpsone, tvorac stripa Život u paklu i televizijskih serija Futurama i Disenchantment. Simpsoni su najdugovječnija prime-time televizijska serija u povijesti i najdugovječnija američka animirana serija i sitcom stoga se o genijalnosti producenta ne treba puno ni pričati.

Teorija boja možda je utjecala na odluku da se odabere svijetla boja, jer je poznato da žuta ima i psihološki učinak na ljudski mozak. Zbog načina na koji naše oči obrađuju svjetlost, žuta je boja najvidljivija ljudskom oku, a žuta također predstavlja optimizam i radost. Zato nije ni čudno kako se žuta obitelj isticala u moru sitcoma i postala ikonom kulture.