Report

Legenda Lakersa i glumac Rick Fox izgradio je kuću koja može isisati CO2 iz atmosfere

Glumac i košarkaš Rick Fox s ciglom u ruci kojom gradi zelene kuće
Glumac i košarkaš Rick Fox s ciglom u ruci kojom gradi zelene kuće Foto: Instagramscreenshot/partanna
Nova kuća na Bahamima izgrađena je alternativnim betonom koji usisava CO2 iz zraka. Dom je to koji bi trebao pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, a prvi je od 999 takvih kuća, koje se planiraju izgraditi.

To je ideja legende Lakersa. Igrač koji je postao glumac, Rick Fox, sada gradi domove u maloj otočnoj državi u kojoj je odrastao. Fox je izvršni direktor i suosnivač startupa za održivi građevinski materijal, Partanna, koji je pokazao svoj prvi dom. Budu li ovakvi domovi uspješni na Bahamima, cilj im je učiniti alternativni beton standardnim građevinskim materijalom koji bi mogao smanjiti onečišćenje uzrokovano gradnjom.

View this post on Instagram

A post shared by Partanna Global (@partanna)

„Prekinuo sam cijelu svoju karijeru koja je bila u Hollywoodu kako bih tražio i stvorio altternativna rješenja”, rekao je za The Verge. Morao se sam snalaziti u novoj industriji i upoznati nove ljude koji su ga gledali pogledom „Što dovraga ti radiš u industriji betona?“.

Beton je jednostavno glavni izvor emisija stakleničkih plinova koji uzrokuju intenzivnije oluje, šumske požare i druge katastrofe zbog klimatskih promjena. Krivac je zapravo cement, ključni sastojak betona koji je sam odgovoran za više od 8 posto globalne emisije ugljičnog dioksida.

Fox je rekao kako je odlučio promijeniti industriju nakon što je uragan Dorian pogodio Bahame 2019., uništivši 75 posto domova na najteže pogođenom otoku Abaco i tako ostavivši tisuće ljudi bez krova nad glavom. „Moj ulazak u svijet betona bio je rezultat čistog preživljavanja i potrebe za inovacijama u vlastitoj zemlji“ rekao je za The Verge.

Ubrzo nakon toga upoznao je kalifornijskog arhitekta Sama Marshalla, čija je kuća pretrpjela štetu u požaru u Woolseyju 2018., jednom od najrazornijih požara u povijesti te države. Marshall je već bio na tragu riješenja, kako je rekao Fox. Radeći sa znanstvenicima za materijale, razvili su način za izradu betona bez upotrebe cementa s visokim udjelom ugljika. Marshalla i Fox zajedno su osnivali Partannu.

View this post on Instagram

A post shared by Partanna Global (@partanna)

Revolucionarna smjesa tvrtke Partanna, stvrdnjava na sobnoj temperaturi, tako da ne mora trošiti toliko energije. Tvrtka također tvrdi da sastojci veziva u smjesi apsorbiraju CO2 iz zraka i zadržavaju ga u materijalu. U kući ili zgradi, materijal nastavlja uvlačiti CO2. Čak i ako se ta struktura sruši, materijal zadržava CO2 i može se ponovno upotrijebiti kao agregat za proizvodnju više alternativnog betona. Tvrtka svoj novi dom izgrađen posebnim materijalom može nazvati ugljično negativnim.

Naime, struktura od 1250 četvornih stopa trebala godišnje bi uhvatiti onoliko CO2 koliko i 5200 zrelih stabala.