Report

Saznajte zašto pokretne stepenice imaju četke sa strane! Sigurnosna su zaštita od pomalo zastrašujućih nezgoda

pokretne stepenice u šoping centru koje se križaju i fotografija pokretnih stepenica s četkama sa strane
pokretne stepenice u šoping centru koje se križaju i fotografija pokretnih stepenica s četkama sa strane Foto: unsplash.com/Canva
Sigurno ste se pitali čemu služe one četke postavljene po dužini pokretnih stepenica. Možda ste ih koristili kako bi očistili obuću, no razlog zašto su stvarno tamo malo je kompliciraniji. Ovaj element zapravo ima zastrašujuću funkciju koja pomaže u sprječavanju nezgoda.

Četke djeluju kao sigurnosna zaštita koja sprječava da dođe do nesreća. Tzv. „Sigurnosne četke“ služe za sprječavanje ulaza, predmeta poput cipela ili odjeće, između bočnih panela i pokretnih stepenica. Bez njih postojala bi velika šansa da vam se odjeća zaglavi u pokretnim stepenicama, što je posljednje što želite.

Zanimljivo je da same četke više djeluju kao psihološko odvraćanje nego kao fizička prepreka. Kada osjetimo četku koja dodiruje našu nogu ili odjeću, instinktivno ćemo je pomaknuti, sprječavajući tako da se zaglavi u pokretnim stepenicama.

TikTok račun „Untold Facts“ također je pojasnio važnost četki, a objasnili su kako je jedan od najčešćih razloga nezgoda na pokretnim stepenicama. Najčešća je nezgoda uzrokovana odjećom ili torbama koje se zaglave u mehanizmu kad osoba stoji preblizu rubu.

@unto_ldfacts Everyday Things You Didn’t Know The Purpose Of #facts #factsmatter #reels #viral #fyp ♬ original sound – Untold Facts

Ljudi su u komentarima dijelili svoja iskustva, a činjenica je da su se dogodile i ozbiljne nezgode na pokretnim stepenicama. Stoga, četke djeluju kao važan sigurnosni element koji sprječava potencijalne ozljede.