Report

Zašto neki stavljaju aluminijsku foliju iza svog rutera? Ovaj life hack navodno pomaže i najsporijem internetu

ruter za wifi na pozadini od aluminijske folije
ruter za wifi na pozadini od aluminijske folije Foto: unsplash.com/Canva
Ovaj iznenađujući life hack mogao bi biti spas u onim danima kada Wi-Fi odbija učitati i najjednostavniji sadržaj, no djeluje li on ili je samo još jedan tehnološki mit?

Zamislite ugodnu večer kod kuće, grickalice su spremne, zauzeli ste mjesto na kauču i udobno ste se smjestili i spremni ste gledati nešto na TV-u. Odjednom se javlja problem, šteka vam Wi-Fi.

U današnjem internetskom dobu, nažalost smo previše upoznati s tim strašnim problemom. Upravo zato je osmišljen ovaj tehnički savjet koji obećava da će stati na kraj vašim problemima s Wi-Fi mrežom, a rješenje se nalazi u gotovo svakom kućanstvu.

Ispostavilo se da je pojačanje vašeg Wi-Fi signala jedna od mnogih upotreba aluminijske folije za koje niste znali. Zahvaljujući strateški postavljenom listu aluminijske folije, možete zauvijek izbaciti spor Internet iz vaših života.

Ovaj trik možda zvuči predobro da bi bio istinit, ne krivimo vas, ali njega jamče i istraživači sa Sveučilišta Dartmouth. Kad su to sami isprobali, otkrili su da korištenje reflektirajuće, zakrivljene površine poput unutrašnjosti limenke ili komada aluminijske folije može ojačati Wi-Fi signale u nekim prostorima, a oslabiti u drugima, maksimizirajući ukupnu učinkovitost pokrivenosti.

Kako koristiti aluminijsku foliju za pojačavanje Wi-Fi signala

Korak 1: Prikupite svoje materijale

Pronađite smotuljak aluminijske folije i izrežite list od otprilike 30 cm duljine i visine vašeg routera. Ima li vaš ruter fizičku antenu koja strši iznad uređaja, provjerite da folija seže nekoliko centimetara iznad antene, no to neće biti važno za rutere koji imaju unutarnju antenu.

Korak 2: Savijte foliju

Savijte foliju u oblik slova C, sa sjajnom stranom folije okrenutom unutar krivulje slova. Za usmjerivače s vanjskim antenama, možda ćete gornji dio morati presaviti tako da pokriva i antene.

Korak 3: Postavite foliju iza rutera

Postavite foliju iza rutera, sa zakrivljenim dijelom okrenutim prema ruteru i ciljanom području gdje želite usmjeriti signal.

Korak 4: Provjerite brzinu interneta

Na Google unesite „speed test„i odaberite plavi gumb na kojem piše „start speed test“. Test će procijeniti brzinu prijenosa i preuzimanja vaše internetske veze i isporučiti kratko izvješće.

Druge opcije za pojačanje Wi-Fi veze

Čak i ako vam ovaj trik ne pođe za rukom, ne bojte se jer James McQuiggan, zagovornik svijesti o sigurnosti za KnowBe4 i honorarni profesor na Fakultetu u Valenciji na odjelu za inženjerstvo, računalno programiranje i tehnologiju, napominje da postoji mnogo drugih rješenja za spori Wi-Fi.

„Iako folija može pomoći u koncentraciji signala, to obično nije dobro rješenje u usporedbi s nadogradnjom vašeg usmjerivača ili njegovim optimalnijim postavljanjem“, ističe McQuiggan. On preporučuje da usmjerivač postavite na središnje, povišeno mjesto u vašem domu gdje nema prepreka. Kao neke druge načine suzbijanja sporog interneta savjetuje gašenje i ponovo pokretanje, kao i svi tehnološki stručnjaci ikad, ili prelazak na drugog operatera s boljom uslugom u vašem području.

Ovaj trik pokušajte sami, možda baš on bude jednostavno rješenje i spas protiv bijesa uzrokovanog sporim internetom.