Treba se strpiti

Stručnjak upozorava zašto nikada ne biste trebali odlaziti na WC “za svaki slučaj“ prije izlaska iz kuće

Žaba na WC-u i znak za toalet
Žaba na WC-u i znak za toalet Foto: Canva
Ipak je zdravije malo se strpiti

Mnogi prije odlaska iz kuće provjere imaju li mobitel, novčanik i ključeve, a nekima je još jedna navika ušla u rutinu, no stručnjaci upozoravaju kako može biti štetna po zdravlje. To je odlazak na WC prije puta uz izgovor “za svaki slučaj“.

Možda je to nešto što su vam roditelji usadili kao djetetu kako se ne biste bunili u autu ili strah koji ste izgradili da će vas uloviti sila pri putovanju na posao. Ispada da to vjerojatno nije najbolja praksa, a stručnjak upozorava zašto je tome tako.

Kako nam prenosi LADBible, stručnjaci upozoravaju kako bi ova navika mogla imati štetne posljedice u budućnosti te kako je se treba što prije riješiti. Tiffany Sequeira, fizioterapeutkinja, specijalistica za zdravlje zdjelice, rekla je da bi to moglo uzrokovati probleme s mjehurom kasnije u životu.

Rekla je kako prisiljavanje na piškenje zapravo jako loša navika za mjehur. objašnjava "Odlazak na WC kad ne osjećate hitnu potrebu za tim opterećuje vaš mjehur da se isprazni, iako još nije pun.", a ponavljate li to redovitu, “na kraju ćete pobrkati signale između mozga i mjehura“.

\\folder\vezani_članak role wc papira pobacane jedne na drugu Report Potvrđen je ispravan način postavljana toaletnog papira! Ovako treba okrenuti rolu toaletnog papira

Tiffany je objasnila da općenito, kada se naš mjehur napuni, urin koji pritišće stjenku mjehura šalje signal našem mozgu da nam kaže da moramo ići na WC.

“Odlazak na taj prvi signal za mokrenje – ili još gore ako ne osjećate potrebu za mokrenjem ‘za svaki slučaj’ – može rezultirati disfunkcijom signala mjehura”, objasnila je Tiffany Sequeira i nastavila “S vremenom se vaš mjehur navikava na mokrenje s manjim kapacitetom od normalnog, što rezultira ‘slabim mjehurom’.”.

Tiffany također preporučuje ljudima da rade neke vježbe zdjelice kako bi poduprli svoj mjehur, crijeva i maternicu. Kako biste izolirali mišić, savjetuje da zamislite kako prekidate mlaz usred odlaska na WC.

\\folder\vezani_članak doktor Sethi između slika kupaonice i znaka za WC Mix Liječnik upozorava na uobičajenu pogrešku pri korištenju WC-a, a mogla bi vam naštetiti

Za jačanje samog mišića predlaže da zauzmete udoban sjedeći položaj i zatim jednostavno stisnete mišiće 10 do 15 puta. Nemojte zadržavati dah ili zatezati trbušne, stražnje ili bedrene mišiće u isto vrijeme.

Nakon što se naviknete na njih, možda biste trebali pokušati zadržati svaki stisak nekoliko sekundi, a s vremenom vašem setu možete dodati još stiskanja mišića zdjelice.
Ipak, pripazite da ne pretjerate jer kao i kod svake vježbe, treba napravite malu pauzu između serija.

Želimo čuti tvoje mišljenje – posjeti rubriku "Ubaci u Folder" i odgovori na ovotjedno pitanje!